Kehribar Faydaları ve Özellikleri

Kehribar Faydaları ve Özellikleri

Ruhsal ve zihinsel olarak rahatlamak isteyenlere tavsiye edilen kehribar; Antik Roma döneminde akıl hastalarının tedavisinde kullanılmaktaydı. Çinliler ise sakinleştirici olarak kullanmaya başlamışlardı. Ayrıca doğu ülkeleri kehribarın dumanının ruhu güçlendirip cesaret verdiğine inanmaktadırlar.

Kehribar Nasıl Elde Edilir?

Kehribarın bulunması, 40 milyon yıl öncesine dayanmaktadır. Pinus succinifera isimli çam ağacının fosilleşmiş reçinesi olarak insanlığın karşısına çıkmıştır. İçerisinde tarih öncesine ait böcekler bile bulunmaktadır. Deniz kıyılarından, akarsulardan, alüvyon ve bataklıklardan toplanan oldukça değerli bir taştır.

Dünyanın ilk kehribar ülkesi; Polonya olarak bilinmektedir. İskandinav bölgesindeki ülkelerden sıklıkla kehribar çıkartılmaktadır. Hatta kehribarların sergilendiği pek çok müzeye de bu ülkelerde rastlanabilmektedir. Rusya, Ukrayna ve Romanya gibi ülkelerde de yerin metrelerce altındaki kehribara ulaşmak için çalışma yapılmaktadır.

Kehribar Hangi Renktir?

Kehribarın renk çarkınabakıldığında; 256 farklı tonu vardır. Görüntüsü itibari ile sarı, kahverengi, kırmızı ve turuncunun karışımı gibi görünebilmektedir. 150 dereceye kadar ısıtılması sonucu kehribarın yumuşadığı görülmektedir. Isındıkça da rengi daha çok kızıla yaklaşmaktadır. Bu sebeple Almanlar kehribar taşına yanan taş da demektedirler.

Gerçek Kehribar Nasıl Ayırt Edilir?

Kehribarın görünümü ile ayırt edilmesi; milyonlarca yıl önce oluşmuş ve üretimi neredeyse bitmiş bir taş olduğu için oldukça zor olmaktadır. Bu sebeple kimyasal testler ile ayırt edilmesi tavsiye edilmektedir. Kehribarın sahte olup olmadığını ayırt etmek için yapılabilecekler şunlardır:

·Üzerine aseton damlatılan kehribarda, aseton buharlaştıktan sonra da herhangi bir değişiklik göstermemektedir. Ancak sahte kehribarın aseton damlatıldıktan sonra oldukça yapışkan bir yüzeyi olmaktadır.

·Sofra tuzuna su katıldıktan sonra içerisine kehribar atıldığında eğer su üzerinde kalıyor ise gerçektir.

Kehribarın Bilinen Faydaları Nelerdir?

Kehribarın yararları oldukça çeşitli olduğu için en şifalı taşlar arasında ilk sıralardadır. İnsan sağlığını olumlu yönde etkileyen ve Türkiye’de çıkarılıp değerli taş olarak kabul edilen kehribarın kullanım amaçları şöyledir:

·Boğaz enfeksiyonlarının yaşanmasını, tiroit bezinin şişmesini önlemektedir.

·Astım ve bronşit gibi solunum hastalıklarının ortadan kalkmasını sağlamaktadır.

·Alerji problemi olanların sorunlarına kökten çözüm üretmektedir.

·Bağırsakların daha düzenli çalışmasını ve sindirim sistemi ile ilgili yaşanan problemlerin ortadan kalkmasını sağlamaktadır.

·Devamlı melankolik bir ruh hali içerisinde olanları olumlu etkilemektedir.

·Sol bilekte bulunan kehribarın depresyonun önüne geçtiği savunulmaktadır.

·Negatif enerjinin pozitif enerjiye dönüşmesini sağlayan bir etkisi vardır.

·Kehribar taşı belirli bir ısı elde etmektedir ve bu sayede soğuk algınlığı giderilebilmektedir.

Kehribarı Yanında Taşıması Gerekenler Kimlerdir?

Yanında kehribar bulundurması gerekenler; öfke problemi yaşayan, çabuk sinirlenen kişilerdir. Duygusal bir travma yaşayan ve sinir sistemi ile ilgili problemleri olanlar; mutlaka üzerlerinde kehribar taşını taşımalıdırlar. Ayrıca yapılan araştırmalar sonucunda; kalp hastalarının kehribar taşı ile kalp krizi geçirme risklerinin azaldığı tespit edilmiştir. Bu sebeple kalp hastaları, ani felç riski olanlar, vücudunun herhangi bir bölgesinde sık sık ağrı hissedenler; kehribara yönelmelidirler.

Kehribar Ne Şekilde Kullanılabilir?

Kehribarın kullanım alanları, faydası çok fazla olduğu için oldukça çeşitlidir. İnsan vücudu ile kehribarın temas etmesi durumunda, kehribar bir sıcaklık yaymaya başlamaktadır. Bu sıcaklık insan sağlığının korunmasına olumlu etkide bulunmaktadır. Bu sebeple kehribar beden ile temas edecek şekilde sıklıkla kullanılmaktadır. Kolye veya bileklik olarak kullanılabilmektedir. İhtişamlı bir görüntü olduğu için takı tasarımında sık kullanılan taşlardandır. Tespih yapımında kehribar oldukça fazla tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra; kozalaklı ağaçların reçinesinden oluşan kehribar taşı, yakılması ile beraber oldukça beğenilen bir çam kokusunu etrafa yaymaktadır. Süs eşyalarında da kehribar kullanılmaktadır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.